• 05 ΦΕΒ 15

    Αρθρίτιδες

    arthritisΗ οστεοαρθρίτιδα είναι η πλέον συχνή μορφή αρθρίτιδας και προκαλείται από τραυματισμούς, αλλά και κατά τη γήρανση του οργανισμού. Τα ποσοστά των αδρών και γυναικών που νοσούν  είναι τα ίδια μέχρι τα 50-55, αλλά μετά την ηλικία αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των συνδέσμων δίνει έντονους πόνους και μειώνει τη λειτουργικότητά τους.

    Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια αυτοάνοση νόσος. Πέρα των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, δίνει πυρετό και καχεξία. Το 75% των ασθενών είναι γυναίκες.

    Η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) προσβάλλει κυρίως άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και προκαλείται από εναποθέσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος στους συνδέσμους. Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

    Προτείνονται οι παρακάτω εξετάσεις, μερικά ή συνολικά, ανάλογα με την κατάσταση :

    Γενική αίματος, ΤΚΕ, ουρία (Urea), κρεατινίνη (Crea), ουρικό οξύ (Uric Acid), τρανσαμινάσες(ALT/AST), ασβέστιο (Ca), λευκώματα (TP), αλβουμίνες (Αlb): εκτελούνται με σκοπό να ελεγχθεί το αιμοδυναμικό σύστημα, καθώς και η νεφρική και ηπατική λειτουργία που επηρεάζονται από τις αρθρίτιδες.

    C – αντιδρώσα πρωτεϊνη (CRP): εκτιμά το επίπεδο φλεγμονής που επιφέρουν οι αρθρίτιδες.

    Ρευματοειδής παράγοντας (RF): χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και παρακολούθηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Αντικιτρουλινικά αντισώματα (anti-CCP): χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την RF για τη διαγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA): αξιολογούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα για την περαιτέρω εκτίμηση της αυτοάνοσης νόσου (μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα νοσήματα).

Σχετικές εξετάσεις

  • Αρθρίτιδες

    Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πλέον συχνή μορφή αρθρίτιδας και προκαλείται από τραυματισμούς, αλλά και κατά τη γήρανση του οργανισμού. Τα ποσοστά των αδρών και γυναικών που νοσούν  είναι τα ίδια μέχρι τα 50-55, αλλά μετά την ηλικία αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των συνδέσμων δίνει έντονους πόνους και μειώνει τη λειτουργικότητά τους. Η ρευματοειδής

  • Αυτοάνοσα νοσήματα

    Στα αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ τα αντισώματα του οργανισμού έχουν φυσιολογικά σκοπό να επιτίθενται σε εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, επιτίθενται στον ίδιο τον οργανισμό και στα όργανά του, μη ξεχωρίζοντάς τον από τους εξωτερικούς εισβολείς. Είναι νοσήματα χρόνια, τα οποία μπορεί να έχουν ποικίλη έκφραση και σοβαρότητα. Ορισμένες φορές, εμφανίζονται συνδυαστικά πολλά μεταξύ τους και γι’ αυτό

  • Έλεγχος διαβήτη – Προδιάθεση διαβήτη τύπου ΙΙ

    Με το βασικό Check up ελέγχουμε εάν ο διαβήτης έχει επιδράσει πάνω στο μεταβολισμό του οργανισμού. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου έχουν βλαπτική επίδραση σε όλο το αγγεαιακό σύστημα του οργανισμού. Σκοπός των περαιτέρω εξετάσεων είναι αφενός να διαπιστωθεί η επιτυχημένη ρύθμιση του διαβήτη και αφετέρου να ελεγχθούν οι νεφροί διεξοδικά, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα υψηλά επίπεδα

Κλείστε ραντεβού