• 05 ΦΕΒ 15

    Έλεγχος για νέες γυναίκες

    Βασικό Check up + Fe, Ferr, Ca, T3, fT4, TSH, anti -TPO, anti -TG, CA -125, PRL, CA 15-3, κολπικές καλλιέργειες, HBsAg, anti-HIV

    Για τις νεαρές ενήλικες γυναίκες, χρησιμοποιούμε τις εξετάσεις του βασικού Check up με για τον έλεγχο των βασικών παράμετρων της υγείας και του μεταβολισμού τους, όπως φαίνεται στον πίνακα:

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ :
    Γενική αίματος / Αιμοδιάγραμμα Μυελό των οστών, αναιμίες,βραχείς και μακροχρόνιες κεντρικές φλεγμονές
    Ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ
    CRP hs  C-αντιδρώσα πρωτεϊνηΥψηλής ευαισθησίας Βραχυχρόνιες φλεγμονές,καρδιαγγειακό κίνδυνο (ενδοαγγειακές φλεγμονές)
    Σάκχαρο νηστείας / διώρου Σακχαρώδη διαβήτη
    Ουρία Νεφρική λειτουργία
    Κρεατινίνη
    Ουρικό οξύ Αρθρίτιδες, διατροφικές διαταραχές
    Χοληστερίνη Μακροχρόνιο κίνδυνο σε καρδιαγγειακά νοσήματα

    λόγω δυσλιπιδαιμίας

    HDL
    LDL
    Τριγλυκερίδια
    Αθηρωματικός δείκτης
    γ-GT Ηπατική λειτουργία
    Τρανσαμινάσες ALT & AST
    Γενική ούρων Παθολογία και λοιμώξεις σε νεφρά και κύστη

    Iδιαίτερη προσοχή δίνεται σε ενδεχόμενες σιδηροπενίες που ταλαιπωρούν πληθώρα γυναικών κυρίως λόγω των απωλειών αίματος της έμμηνου ρύσεως, Ακόμα εξετάζονται για θυρεoειδοπάθειες που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα μεταξύ των γυναικών. Eπιπρόσθετα ελέγχουμε την ύπαρξη λοιμώξεων που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα της γυναίκας και μετράμε προαιρετικά δείκτες νεοπλασίας των γεννητικών οργάνων.

    Έτσι οι πρόσθετες εξετάσεις που προτείνουμε στον προληπτικό έλεγχο είναι οι:

    Σίδηρος (Fe) και Φερριτίνη (Ferr) που σε συνδυασμό επιλέγονται για τη διερεύνηση πιθανής σιδηροπενίας. Ενδείξεις σιδηροπενίας είναι τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια, αίσθημα κόπωσης και λιποθυμικές τάσεις, αστάθεια στον κύκλο. 

    Ασβέστιο (Ca) που αποτελεί ένα από τα βασικότερα ιχνοστοιχεία του μεταβολισμού και συσχετίζεται με τη φυσιολογία πολλών συστημάτων του οργανισμού, όπως του θυρεοειδή, νεφρών, οστών κ.ά.

    T3 (τριιωδοθυρονίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), anti-TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti-TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα) που αποτελούν πακέτο αναλύσεων του θυρεοειδούς, με το οποίο ελέγχεται τόσο η βιοχημική απόδοση και ρύθμιση του θυρεοειδούς, όσο και η ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που μπορεί να καταστρέψουν τη λειτουργία του. Οι γυναίκες παρουσιάζουν γενικά αυξημένες πιθανότητες σε θυρεοειδοπάθειες, οι οποίες πέραν των επιπτώσεων που έχουν στην καρδιακή λειτουργία και το γενικότερο μεταβολισμό και ψυχισμό, τις διαταρράσουν και ορμονικά.

    CA 125 (καρκινικό αντιγόνο 125) που αποτελεί δείκτη νεοπλασίας – φλεγμονής στις ωοθήκες. Με την ανάλυση αυτή ανιχνεύουμε πιθανή κατάσταση ενδομητρίωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

    Προλακτίνη (PRL) είναι ορμόνη της οποίας οι υψηλές τιμές συσχετίζονται με πολυκυστικές ωοθήκες και υπογονιμότητα.Συνιστάται να γίνεται όταν υπάρχουν διαταραχές στον κύκλο της περιόδου ή όταν υπάρχει μη αναμενόμενη τριχοφυΐα σε μέρη του σώματος όπως στην κοιλιά, στα χέρια και το πρόσωπο. Για την περίπτωση υποψίας συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, υπάρχει το αντίστοιχο εξειδικευμένο Check up του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

    CA 15-3 (καρκινικό αντιγόνο 15-3) που είναι δείκτης νεοπλασίας των μαστών. Προτείνεται από γιατρούς κυρίως σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού με καρκίνο του μαστού (μητέρα, αδελφή, 1η θεία).

    Στις κολπικές καλλιέργειες γίνεται ανάλυση για βακτηριακές λοιμώξεις και παρασιτώσεις, υπεύθυνες για χρόνιες φλεγμονές του κατώτερου γενετικού συστήματος, υπογονιμότητα, αλλά και αυτόματες αποβολές στις έγκυες. Οι αναλύσεις επικεντρώνονται στην ανίχνευση των:

    – ουρεόπλασμα
    – μυκόπλασμα
    – χλαμύδια
    – τριχομονάδες
    – μύκητες

    Τα HBsAg (Αυστραλιανό αντιγόνο) και anti-HIV (Αντισώματα HIV) ανιχνεύουν αντίστοιχα λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και από τον ιό του AIDS. Ο έλεγχος των συγκεκριμένων αναλύσεων διασφαλίζει την έγκαιρη πιθανή διάγνωση των νοσημάτων αυτών, αλλά και ευαισθητοποιεί για τη μετέπειτα ασφαλή σεξουαλική έκφραση.

    Τα αποτελέσματα σας τα παραδίδουμε με πλήρη επεξήγηση – αξιολόγηση και πρώτες οδηγίες εφόσον χρειασθούν


    Σαν προετοιμασία για την πρωινή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :

     να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
    – η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
    – το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
    – το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

    Για τη λήψη των ούρων :

    – συλλέγονται τα πρώτα πρωινά.
    – τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
    – τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

Σχετικές εξετάσεις

Κλείστε ραντεβού