• 05 ΦΕΒ 15

  Απλός έλεγχος

  Γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο, ούρια, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, γ-GT, SGOT, SGPT

  Στον απλό έλεγχο, ανιχνεύουμε ενδείξεις παθολογίας στα πλέον συχνά νοσήματα και για τις πλέον σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούμε, είναι οι απολύτως απαραίτητες για την πρώτη εκτίμηση της υγείας και ασφάλειας ενός μέσου ατόμου, χωρίς ενδείξεις προβλημάτων υγείας, και χωρίς προσωπικό και οικογενειακό βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Οι εξετάσεις είναι οι :

  Γενική Αίματος – Αιμοδιάγραμμα 21 παραμέτρων – ΤΚΕ (Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών)

  • Γίνεται συνολική εκτίμηση της αιμοδυναμικής του οργανισμού με τις μετρήσεις αιματοκρίτη (HCT), αιμοσφαιρίνης (HGB), ερυθρών κυττάρων (RBC), και 4 βοηθητικών παραμέτρων (MCV, MCH, MCHC, RDW-CV). Στην εξέταση, φαίνονται η παραγωγή αίματος αλλά και οι ενδείξεις αναιμίας από πιθανή έλλειψη σιδήρου, βιταμινών ή παρουσία στίγματος μεσογειακής αναιμίας κ.α.).
  • Γίνεται η μέτρηση του συνόλου των λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Περαιτέρω εξετάζουμε την αναλογία  των υποπληθυσμών των λευκών κυττάρων (πολυμορφοπύρηνα, λεμφοκύτταρα, μεγάλα μονοπύρηνα, ηωσινόφιλα), και γίνεται εκτίμηση της ηρεμίας ή μη του ανοσοποιητικού έναντι πιθανών λοιμώξεων ή καταστροφών του οργανισμού, καθώς και της ύπαρξης αλλεργιών, ή παθολογικών νοσημάτων του μυελού των οστών.
  • Η μέτρηση των αιμοπεταλίων, των υπεύθυνων κυττάρων για την αιμόσταση, δίνει επιπλέον πληροφορίες για πιθανή λοίμωξη ή μακροχρόνια φλεγμονή (π.χ.κάπνισμα), αλλά και για πιθανές διαταραχές στην αιμόσταση (π.χ.θρομβοφιλία).
  • Η μέτρηση της ΤΚΕ γίνεται για τον έλεγχο της πιθανής ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού λόγω μακροχρόνιων φλεγμονών και νοσημάτων του οργανισμού, ώστε εάν χρειαστεί να γίνει επιπλέον έλεγχος.

   

  Σακχάρο νηστείας (Gluc) / Σάκχαρο 2-ώρου  

  Με την μέτρηση του σακχάρου μετά από δωδεκάωρη νηστεία, ελέγχουμε την παρουσία πιθανού διαβήτη.

  Σε περιπτώσεις όμως που έχουν μετρηθεί στο παρελθόν σάκχαρο ελαφρά πάνω από το ανώτερο όριο  ή λίγο κάτω από το κατώτερο όριο, προτείνουμε αντί για το σάκχαρο νηστείας, το σάκχαρο 2-ώρου. Η μέτρηση του σακχάρου γίνεται 2 ώρες μετά από πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες (ρωτήστε μας σχετικά). Με τον τρόπο αυτόν φαίνεται η δυναμική του οργανισμού να ‘καίει’ σάκχαρο, αποκαλύπτωντας την προδιάθεση του ατόμου για διαβήτη. Η εξέταση προσεγγίζει σε ένα βαθμό την καμπύλη σακχάρου, και προτείνεται ιδιαίτερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία ή σε μακροχρόνιο στρες.

  Ούρια-κρεατινίνη: έλεγχος νεφρικής λειτουργίας

  Ουρικό οξύ (Uric acid)

  Είναι ο πρωταρχικός δείκτης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (απαραίτητη εξέταση σε περιπτώσεις που έχουμε πόνους σε συνδέσμους και αρθρώσεις), αλλά χρησιμοποιείται και σαν δείκτης καταπόνησης των αρθρώσεων ειδικά σε αθλητές. Με την εξέταση ανιχνεύουμε την ουριχαιμία και την ποδάγρα, και την αξιοποιούμε περαιτέρω αν χρειαστεί για τη ρύθμιση των διατροφικών συνηθειών με τροφές φτωχές σε ουρικό οξύ.

  Χοληστερίνη (Chol) και Τριγλυκερίδια (Trig)

  Είναι τα βασικά λιπίδια -μεταξύ πολλών άλλων- που μετράμε στο αίμα για να διαπιστώσουμε πιθανή δυσλιπιδαιμία που μπορεί να προέρχεται από ενδογενείς λόγους, ή από κακή διατροφή. Η αξία της πρώιμης ανίχνευσης και διόρθωσης ή θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας, είναι για τη μείωση του κινδύνου σε καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω χοληστερίνης και λιπιδίων γενικότερα (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό κ.ά.).

  Ηπατικά ένζυμα τρανσαμινάσες (AST/ALT) και γ-GT

  Με την ταυτόχρονη μέτρηση και των τριών αναλύσεων, ελέγχεται η υγεία της ηπατικής λειτουργίας και εκτιμάται πιθανή επιβάρυνση του ήπατος από κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων, αλλά και από πολυφαγία, ή λιπώδη διήθησή του κ.α.

  Έμμεσα οι εξετάσεις αυτές, μπορούν να υποδείξουν μολυσματικά νοσήματα όπως η ηπατίτιδα Β και C (σεξουαλικά και ιατρογενώς μεταδιδόμενα), ώστε να δοθούν άμεσα οι κατάλληλες ιατρικές θεραπείες και προφυλάξεις.

  Τα αποτελέσματα σας τα παραδίδουμε με πλήρη επεξήγηση – αξιολόγηση και πρώτες οδηγίες εφόσον χρειασθούν


   

  Σαν προετοιμασία για την πρωινή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :
  – να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  – η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  – το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  – το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

Σχετικές εξετάσεις

Κλείστε ραντεβού