-
05 ΦΕΒ 15
Οστεοπόρωση
Τα οστά είναι «ζωντανός οργανισμός» που ανακατασκευάζεται διαρκώς μέσα από τους οστεοκλάστες (μηχανισμός διάλυσης των οστών) και τους οστεοβλάστες (μηχανισμός ανασύνθεσης των οστών). Οι δύο μηχανισμοί βρίσκονται σε ισορροπία, η οποία μπορεί να διαταραχθεί για πολλούς λόγους (εμμηνόπαυση, γονιδιακός τύπος, ορμονική διαταραχή, κακή δίαιτα, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης κ.ά.) και να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.
Η σχετικά περιορισμένη απώλεια οστικής μάζας καλείται οστεοπενία δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η αυξημένη απώλεια όμως οδηγεί στην οστεοπόρωση, κατάσταση παθολογική για τον οστικό ιστό και με σοβαρούς κινδύνους για κατάγματα, κυρίως των γοφών, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών.
Η οστεοπόρωση είναι πλέον συχνή στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση αλλά είναι νόσημα το οποίο συναντάται συχνά και σε άνδρες.
Οι αναλύσεις έχουν σκοπό να διαπιστώσουν έγκαιρα την πιθανώς αυξημένη απώλεια οστού που οδηγεί ή επιδεινώνει την οστεοπορωτική νόσο, αλλά και να ανιχνεύσουν πιθανές ορμονικές διαταραχές και ελλείψεις στοιχείων απαραίτητων για την υγεία των οστών, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.
Οι αναλύσεις προτείνουμε να γίνονται σε γυναίκες:
- προληπτικά πρίν την εμμηνόπαυση, ειδικά σε εκείνες με γονείς με προβλήματα οστεοπόρωσης, ώστε να μπορούν να συγκριθούν με αυτές που θα γίνουν με την αρχή της εμμηνόπαυσης.
- με διαπιστωμένη οστεοπενία ή οστεοπόρωση πρίν την αρχή θεραπευτικής αντιμετώπισης της, ώστε με νέες μετρήσεις μετά την θεραπεία να μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού σχήματος.
Χωρίζονται στην κατηγορία ανίχνευσης αυξημένης οστεόλυσης, μειωμένης οστεοσύνθεσης και παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών.
Ασβέστιο ούρων 24ώρου (Ca-U-24h): η μέτρησή του πραγματοποιείται έτσι ώστε να διαπιστωθεί πιθανά αυξημένος ρυθμός αποβολής ασβεστίου, ο οποίος συσχετίζεται με το ρυθμό απώλειας οστικής μάζας και τη δημιουργία οστεοπόρωσης (χωρίς τη λήψη σκευασμάτων ασβεστίου).
Αλκαλική φωσφατάση (ALP) και ηλεκτροφόρηση της αλκαλικής φωσφατάσης: μας δείχνουν εάν υπάρχει υπερλειτουργία των μηχανισμών σύνθεσης (αναβολισμού) των οστών.
Βιταμίνη D3-25(OH): βιταμίνη που συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Το 50% των ηλικιωμένων παρουσιάζει έλλειψη της βιταμίνης, κυρίως λόγω του περιορισμού της απορρόφησης της.
Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη): ελέγχονται ώστε να διαπιστωθεί πιθανή υπερλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, η οποία αυξάνει τον ρυθμό διάλυσης των οστών.
Παραθορμόνη (PTH): η βασική ορμόνη ρύθμισης του μεταβολισμού του ασβεστίου που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Απαραίτητη εξέταση σε άτομα που έχουν υποστεί θυρεοειδεκτομή, επέμβαση που τις περισσότερες φορές επηρεάζει τους παραθυρεοειδείς.
FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και οιστραδιόλη (Ε2): η μέτρησή τους πραγματοποιείται σε γυναίκες σε ηλικία που πλησιάζουν τη εμμηνόπαυση και αποτελούν μέτρο της ορμονικής επάρκειας των γυναικών. Σε περιπτώσεις με ιδιαίτερα βαρύ οικογενειακό ιστορικό και με ενδείξεις για μελλοντική οστεοπόρωση, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να καθορίσουν το χρόνο έναρξης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.
Ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων: πραγματοποιείται για τον έλεγχο και αποκλεισμό σοβαρών νοσημάτων του μεταβολισμού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον οστικό μεταβολισμό.
CTx (τελοπεπτίδιο τύπου Ι κολλαγόνου C-terminal), NTx (τελοπεπτίδιο τύπου Ι κολλαγόνου N-terminal): αποτελούν μεταβολίτες, στοιχεία αποικοδόμησης του οστού. Η μέτρηση τους σε ούρα 2ώρου δείχνει εάν η ημερήσια απώλεια οστού είναι εντός των φυσιολογικών επιπέδων.
Οστεοκαλσίνη (BGP): με τη μέτρησή της ελέγχουμε τον ρυθμό της οστεοσύνθεσης και αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη οστεοπόρωσης.
Κορτιζόλη ούρων 24ωρου (Cort-U-24h) μπορεί να αποκαλύψει πιθανή υπερλειτουργία των επινεφριδίων, που επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών.
-
Σχετικές εξετάσεις
-
Έλεγχος διαταραχών κύκλου
Η αστάθεια του κύκλου της γυναίκας μπορεί να προέλθει από πολλές αιτίες. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα ανιχνεύσουν ορμονικές διαταραχές, αναιμίες και λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο της γυναίκας αλλά και τη γονιμότητά της, συχνά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γενική αίματος, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), σίδηρος (Fe) φεριττίνη (Ferr): χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της επάρκειας του
-
Έλεγχος κολπίτιδων
Οι κολπίτιδες είναι συνήθεις φλεγμονώδεις καταστάσεις στον κόλπο και την γενικότερη κατώτερη γεννητική περιοχή της γυναίκας. Μπορεί να προκληθούν από : λοιμώξεις βακτηριδίων, μυκήτων και ιών (οι οποίες μπορεί να είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενες) ερεθισμούς από χημικά σε κρέμες, σπρέι και από επαφή με συγκεκριμένα ρούχα Οι κολπίτιδες είναι πολλές φορές ασυμπτωματικές, Στην περίπτωση όμως
-
Έλεγχος πολκυστικών ωοθηκών
Tο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες, αλλά και παράγοντα γενικότερων γυναικολογικών προβλημάτων. Προσβάλλει το 5-10% των γυναικών από την εφηβική ηλικία, και αποτελεί την πιο συχνή γυναικολογική διαταραχή. Συνήθως εκφράζεται με μη αναμενόμενη τριχοφυΐα σε στήθος, κοιλιά και πρόσωπο, σε συνδυασμό με ασταθή – προβληματικό κύκλο
-
Έλεγχος υπογονιμότητας
Σε περιπτώσεις που επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται αλλά και σε περιπτώσεις αποβολών, ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος. Θα πρέπει πρώτα να αποκλεισθούν : η πιθανότητα ορμονικής διαταραχής στην γυναίκα που γίνεται με το Check up Γονιμότητας, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει ασταθής ή προβληματικός κύκλος έμμηνου ρύσης. η πιθανότητα προβλημάτων στο ανδρικό σπέρμα. Στην περίπτωση που δεν προκύψει
-
Οστεοπόρωση
Τα οστά είναι «ζωντανός οργανισμός» που ανακατασκευάζεται διαρκώς μέσα από τους οστεοκλάστες (μηχανισμός διάλυσης των οστών) και τους οστεοβλάστες (μηχανισμός ανασύνθεσης των οστών). Οι δύο μηχανισμοί βρίσκονται σε ισορροπία, η οποία μπορεί να διαταραχθεί για πολλούς λόγους (εμμηνόπαυση, γονιδιακός τύπος, ορμονική διαταραχή, κακή δίαιτα, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης κ.ά.) και να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.
-
Προγεννητικός έλεγχος
Με τον προγεννητικό έλεγχο αναλύονται αιματολογικές παράμετροι για πιθανές παθήσεις και λοιμώξεις στη μελλοντική μητέρα, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια ή την εγκυμοσύνη της, αλλά και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί. Γενική αίματος: ελέγχεται ο αιματοκρίτης, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Ελέγχεται η μέλλουσα μητέρα για αναιμίες, συστηματικές λοιμώξεις,